1. Anasayfa
  2. Haberler

Drone Nasıl Kayıt Edilir ? (İHA) Resimli Rehber Gerekli Olan Belgeler

Drone Nasıl Kayıt Edilir ? (İHA) Resimli Rehber Gerekli Olan Belgeler
Drone Nasıl Kayıt Edilir?
0

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri olan Drone‘lar drone dediğimiz şey aslında bir iha(insansız hava aracı) en nihayetinde benimde dikkatimi çekti ve drone satın aldıktan sonra veya önce yapılması gereken işlemleri sıralayıp okuyucularımıza rehber niteliğinde bir yazı hazırlayarak Drone Nasıl Kayıt Edilir konusunu yazmaya karar verdim.Tüm bu işlemler en pahalı drone‘lar için ve en ucuz olan drone‘lar için geçerli Drone kayıt ettirme işlemlerini bir bir anlattım.  Kayıt için gerekli belge ve bilgileri aşağıda belirttim ,yazımızın tamamını okuyanların aklında soru işareti kalmayacağını düşünüyorum. Drone Nasıl Kayıt Edilir hala bilmiyorsanız  yapamadığınız işlemleri bize sorarak  yorum yapın kapımız sonuna kadar ziyaretcilerimize açık .

Buradaki tüm yazdıklarımız İHA ( İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ TÜMÜNÜ KAPSAMAKTADIR ) 

Drone Nasıl Kayıt Edilir?
Drone Nasıl Kayıt Edilir?

Drone Nasıl Kayıt Edilir ?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yayınladığı bilgiye göre maksimum kalkış ağırlığı 0,5 kg ve 25 kg aralığında olan drone‘lar kayıt edilmek zorunda bu sadece drone’lar için geçerli bir kanun değil tüm insansız hava araçları kayıt zorunluluğu taşıyor. Bizde bunları göz önünde bulundurarak  sizin sorularınızı cevaplamak amaçlı bir drone kullanıcısı olarak drone nasıl kayıt edilir öğretelim istedik

Eğer bu özelliklere sahip bir drone alacaksanız Drone kayıt işlemi zorunlu hale geliyor ki bunu yapmanız en doğrusu olacaktır. Drone‘lar yüksek irtifalara çıkabildikleri için askeri alanlara veya stratejik alanları açığa çıkarması nedeni ile dikkatlı kullanmanız lehinize olacaktır kayıt yaptırınca tüm  işlemler bitmiyor anlayacağınız.

İlk olarak yapacağınız işlem örneği aşağıda  Vereceğiniz bilgiler doğrulugu ve eksiksiz olması önemli ,bu işte yetkili kişiler tarafından onaylanırsa bunun karşılığında Lisans Numarası alacaksınız .

Önemli :Aşağıdaki boşluklara İkamet ettiğiniz adresi ve özgeçmişinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız ne amaçla kullanacağınızı belirtmeniz Şart

 

 

Lisans numaranızı aldıktan sonra İnsansız hava aracınızı ( İHA ) kayıt etmek için bi engel kalmıyor ve kayıt edilen aracınıza bir plaka tanımlanıyor bu bundan sonraki her drone yada diğer bir tanımla insansız hava aracı için işlem tekrar ediyor.

Araç ekle kısmına tıkladığımızda ise böyle bir sayfa ile karşılanacağız.

drone nasıl kayıt edilir - Haberler

Eğer aracınızı kendiniz yaptıysanız Amatör imalatı seçin hazır olarak satın aldıysanız Profesyonel imalatı seçebilirsiniz. İha aracınızın bilgilerini doğru bir şekilde girin ve bilgileri eksiksiz doldurun son olarak aracınızın 3 adet fotoğrafını çekip yukarıdan önden ve arkadan olmak üzere web sayfasına yükleyin bu işlemlerden sonra drone’nız onaylanmak üzere sıraya koyulup inceleniyor uygun bulursa plakanız veriliyor.

Kayıtlarınız gerçekleştirildiğinde bilgilendirme e-postası gelmese bile araçlarım kısmından takip edebilir plakanız geldiyse artık izin verilen alanlarda uçuşlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. artık drone nasıl kayıt edilir öğrendiniz.

 Drone İçin Yasak Uçuş Bölgeleri

  1. Havalimanlarının size en yakın pistinden 9km mesafede

  2. Heliport, heliped, hava parkı, SHGM internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları

  3. Kalabalık bölgeler ve bölgelerin üzerinde

  4. Havacılık Bilgi Yayını ENR 5.1 bölümünde yer alan “Yasak, Tahditli ve Tehlikeli Sahalar”da

  5. Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde

  6. NOTAM ile ilan edilen sahalarda

Efendim benim drone’m da  kamera yok veya çalışmıyor demenize bakmazlar el koyulur veya ceza kesilebilir.

Drone Kayıt İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler

  • Fotoğraf

  • Ad-soyad, telefon ve e-posta adresi

  • İkamet bilgileriniz (il, ilçe, mahalle ve sokak)

  • Önlü arkalı nufüs cüzdanı fotokopisi

  • 18 yaşından büyükseniz arşiv kayıtlı adli sicil belgesi (e-Devlet üzerinden alabilirsiniz)

  • 18 yaşından küçükseniz veliniz tarafından noter onaylı muvafakat belgesi

  • Çalıştığınız şirket/kurum adı

  • Uçuş özgeçmişiniz

18 yaşından küçük iseniz veliniz noter onaylı belge alıp o belgenin aslını taratıp jpeg halinde siteye göndererek küçük teknoloji sevdalısı kardeşlerimizde hobi açmaçlı bu araçları kullanabilirler.

İHA Sınıflandırması

Sınıflandırma Madde 5

Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:

  1. a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

  2. b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

  3. c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,

  4. ç) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar.

UÇUŞ İZNİ TALEP FORMU

Uçuş için gerekli olan talep formu  bunu eksiksiz bi şekilde doldurmanız gerekli. 4 gün önceden bu işlemleri halletmeniz yararınıza olacaktır.

DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR 

  • Uçuş izni müracaatları en geç 4 (dört) iş günü öncesinden yapılacaktır.

  • İlgili sivil/asker kurum/kuruluşlarla koordinasyon gerektiren özel uçuşlarda (fotoğraf/film çekimi, maden/petrol arama, heliski, denize/iniş kalkış vb.) en geç 10 iş günü öncesinden yapılacaktır.

  • İzin müracaatları ilgili talimatlar gereği havai fişek başvuruları için en geç 10 gün, lazer gösterileri başvuruları için en geç 30 gün önceden yapılacaktır.

  • Yukarıda belirtilen başvuru tarihlerinden sonra yapılan müracaatlar Genel Müdürlüğümüzce değerlendirmeye alınmayacaktır.

  • Yukarıdaki Uçuş İzni Talep formu aşağıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda eksiksiz ve okunaklı doldurularak şirketin imza atmaya yetkili personeli tarafından imzalanarak gönderilecektir

  • Yukarıda belirtilen Uçuş İzni Talep formu eksik veya hatalı doldurulduğu takdirde Genel Müdürlüğümüzce değerlendirmeye alınmayacaktır.

AÇIKLAMALAR

  1. Uçuşun yapılacağı kesin tarihler yazılacak ve blok tarihler verilmeyecektir.

  2. Uçuşun yapılacağı kesin saatler belirtilecek, blok saatler verilmeyecek ve gün doğumu gün batımı ifadeleri kesinlikle kullanılmayacaktır. Belirtilen saatler lokal olmayacak UTC cinsinden belirtilecektir.

  3. Uçuş yüksekliği belirtilirken koordinatlı bölgenin dikkate alınması ve bölgedeki diğer askeri ve sivil aktiviteler göz önüne alınarak belirtilecektir.

  4. Uçuşun yapılacağı bölge ismi kesinlikle belirtilecektir (Bölge, İl, İlçe vs isimleri).

  5. Uçuşun yapılacağı koordinatlar enlem ve boylam olarak Saat, Dakika, Saniye cinsinden (WGS-84 formatında) kesinlikle doğru tespit edilecektir.

  6. Uçuş için belirlenen saha mutlaka bir alanı tarif etmelidir.(En az 3 nokta koordinatı veya saha daire ise, merkez koordinatı verilecek ve yarıçapı nautical mile (NM) olarak belirtilecektir.)

    Konu ile alakalı yorumlarınızı bekliyorum. Eksik yada olmasını istediğiniz başlıkları yorum olarak bildirebilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. 

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir