1. Anasayfa
  2. Google

ROAS Nedir?

ROAS Nedir?
ROAS Nedir,Nasıl Hesaplanır
0

Roas Nedir?

ROAS, reklam harcamalarının getirisini ölçmek için kullanılan bir kavramdır. ROAS, reklam geliri ile reklam gideri arasındaki oranı gösterir. ROAS, dijital pazarlama kampanyalarının başarısını değerlendirmek için önemli bir metriktir. Bu makalede, ROAS nedir, nasıl hesaplanır ve neden önemlidir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

ROAS Nedir?

ROAS, İngilizce “return on ad spend” teriminin bir kısaltmasıdır. Tam bir Türkçe çevirisi olmasa da, reklam harcaması getirisi veya reklam harcamasının geri dönüşü olarak çevrilebilir. Bir reklam harcamasının harcadığı miktara karşın kazandığı geliri ifade eden ROAS, genellikle bir oran olarak ifade edilir ve bir reklam harcamasının ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için kullanılabilir. ROAS özellikle dijital pazarlama kampanyaları için kullanılır. Eğer ROAS oranınız yüksekse, yaptığınız reklamın iyi sonuç verdiğini söyleyebiliriz; diğer bir deyişle belirli bir reklam için yaptığınız harcamaları karşılayacak ve geçecek oranda gelir etmişsiniz demektir.

Örneğin, eğer harcadığınız her 1 TL değerinde reklam harcamasına karşılık 4 TL karşılığında gelir elde ediyorsanız, ROAS oranınız başarılı olarak görülebilir. Elbette ROAS değerleri her sektöre ve her şirketin bulunduğu konuma göre farklılık gösterdiğinden, “iyi bir ROAS değeri nedir?” sorusunun tam bir karşılığı sizin pazarlama stratejinize, şirketinizin kârlılık oranlarına ve diğer pazarlama metriklerine göre farklılık gösterebilir.

ROAS Nasıl Hesaplanır?

ROAS hesaplaması oldukça kolaydır. Aşağıdaki formülü kullanarak ROAS oranınıza ulaşabilirsiniz:

ROAS Nedir-Roas Nasıl Hesaplanır
ROAS Nedir-Roas Nasıl Hesaplanır

ROAS = Reklam Geliri / Reklam Gideri

Reklam geliri veya Revenue Generated by Ads, verdiğiniz reklamdan dolayı e-ticaret sitenizi ziyaret ederek alışverişte bulunanlardan elde ettiğiniz geliri ifade etmektedir. Reklam gideri veya Cost of Advertising ise verdiğiniz reklamlar için ödediğiniz toplam tutarı ifade etmektedir.

Örneğin, Google Ads üzerinden verdiğiniz bir reklam kampanyası için 1000 TL harcadığınızı ve bu reklamlar sayesinde 5000 TL değerinde satış yaptığınızı varsayalım. Bu durumda ROAS oranınız şöyle hesaplanır:

ROAS = 5000 / 1000 = 5

Bu oran, her 1 TL’lik reklam harcamasına karşılık 5 TL gelir elde ettiğinizi göstermektedir.

ROAS Neden Önemlidir?

ROAS, dijital pazarlama faaliyetlerinin performansını ölçmenin en önemli metriklerinden biridir. ROAS ile şunları yapabilirsiniz:

ROAS Neden Önemlidir-Roas Nedir
ROAS Neden Önemlidir-Roas Nedir
  • Reklam bütçenizi daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Hangi reklamların size daha fazla getiri sağladığını belirleyerek onlara daha fazla yatırım yapabilir veya düşük performans gösteren reklamları optimize edebilir veya durdurabilirsiniz.
  • Reklamlarınızın hedef kitlenize ne kadar uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Yüksek ROAS oranları, reklamlarınızın hedef kitlenizin ilgisini çektiğini ve onları satın almaya ikna ettiğini göstermektedir.
  • Reklamlarınızın genel iş hedeflerinize katkısını ölçebilirsiniz. ROAS oranınızı diğer pazarlama metrikleriyle karşılaştırarak reklamlarınızın marka bilinirliği, müşteri sadakati, kârlılık gibi hedeflerinize ne kadar ulaştığını değerlendirebilirsiniz.

ROAS ile ilgili ilginç bir bilgi

ROAS, ROI (yatırım getirisi) ile karıştırılmamalıdır. ROI, reklam harcamalarının yanı sıra diğer tüm işletme giderlerini de hesaba katarak bir yatırımın net kârını ölçer. ROAS ise sadece reklam harcamalarının gelir üzerindeki etkisini ölçer. Bu nedenle, ROAS oranınız yüksek olsa bile, ROI oranınız düşük olabilir. Bu durumda, reklam harcamalarınızın dışında başka giderlerinizin de olduğunu ve bunları azaltmanız gerektiğini gösterir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • ROAS oranımı nasıl artırabilirim?
  • ROAS oranımı nasıl optimize edebilirim?
  • ROAS oranımı hangi araçlarla takip edebilirim?

ROAS oranınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Reklamlarınızı hedef kitlenize daha iyi uyacak şekilde segmente edin. Böylece daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.
  • Reklamlarınızın kalitesini ve albenisini artırın. Reklamlarınızın başlığı, açıklaması, görseli gibi unsurları test ederek en iyi sonucu veren kombinasyonu bulun.
  • Reklamlarınızın yönlendirdiği sayfaların kullanıcı deneyimini iyileştirin. Sayfalarınızın hızlı yüklendiğinden, mobil uyumlu olduğundan ve kolay gezinilebilir olduğundan emin olun.
  • Reklamlarınızın performansını sürekli olarak izleyin ve analiz edin. Hangi reklamların daha iyi sonuç verdiğini, hangi anahtar kelimelerin daha fazla tıklama aldığını, hangi coğrafi bölgelerin daha fazla dönüşüm sağladığını gibi verileri kullanarak reklamlarınızı optimize edin.

ROAS oranınızı optimize etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Reklam bütçenizi en iyi getiri sağlayan reklamlara ayırın. Düşük performans gösteren veya zarar ettiren reklamları durdurun veya düzenleyin.
  • Reklam teklif stratejinizi gözden geçirin. Teklif verdiğiniz anahtar kelimelerin rekabet düzeyine, tıklama başına maliyetine ve dönüşüm oranına göre tekliflerinizi ayarlayın.
  • Reklam kampanyalarınızın hedeflerine göre ROAS değerlerini belirleyin. Her kampanyanın farklı bir amacı olabilir; örneğin marka bilinirliği artırmak, yeni müşteriler kazanmak veya mevcut müşterileri elde tutmak. Bu nedenle her kampanya için farklı bir ROAS değeri belirlemek daha doğru olabilir.

ROAS oranınızı takip etmek için kullanabileceğiniz bazı araçlar şunlardır:

  • Google Ads: Google Ads, reklam kampanyalarınızın performansını izlemenize ve analiz etmenize olanak sağlayan bir platformdur. Google

Hedef ROAS teklifi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Google’nın rehberine göz atabilirsiniz.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir