1. Anasayfa
  2. Haberler

2023 Engelli Raporu İle ÖTV siz Araç Nasıl Alınır Engelli Aracı Alma

2023 Engelli Raporu İle ÖTV siz Araç Nasıl Alınır Engelli Aracı Alma
Engelli Raporu İle Ötv siz araç nasıl alınır ?
0

2023 Engelli Raporu İle ÖTV siz Araç Nasıl Alınır Engelli Aracı Alma

Engelli aracı alma isteğiniz varsa bunun için bazı şartları taşımanız gerekir. Bu sayede yasal süreç içerisinde işlemleri gerçekleştirerek aracınızı satın alabilirsiniz. İlgili şartlar kanunda belirtilmiş olup yasa ile koruma altına alınmıştır.

2023 Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir ?

Tam teşekkülü bir hastaneden “H sınıfı ehliyet alabilir” ibaresinin bulunduğu bir sağlık raporunun alınması ve bu raporla birlikte bir sürücü kursuna başvurulması gerekmektedir. Engellilerin mutlaka H sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. Diğer sınıfta bulunan ehliyetler kabul edilmemektedir. Herhangi bir trafik kontrolünde engelli sürücünün H sınıfı dışında bir ehliyeti olması halinde mutlaka cezai işlem uygulanacaktır.

El, kol veya ayağında ortopedik engeli olanlar ve işitme engeli olan kişiler,5 senedebir yenilenmek üzere H sınıfı ehliyeti kullanabilirler. Araç engelli kişinin üzerine ise MTV alınmamaktadır. Araç engelli aracı dahi olsa mutlaka araca zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekmektedir.

Ötv’siz Engelli Araç Nasıl Alınır ?

Kişi %90 ve üzeri oranda engelli ise araç kullanamaz ancak araç sahibi olabilir. Tam teşekkülü bir hastaneden alınan %90 engellilik sağlık raporunu belgelemek zorundadır. Bu belgeyi aldıktan sonra;

Ehliyet şartı aranmaksızın ÖTV ödemeden sıfır araç alma hakkına sahiptir. Eğer kişi %90 oranının altında olan bir engelli ise yine tam teşekkülü olan bir hastaneden alacağı sağlık raporunda “H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir” ibareleri yazılı olmak durumundadır. Ruhsat, yani motorlu araçlar tescil belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

  • Teknik donanım belgesinin ibraz edilmesi gerekir.
  • Engelliler araç sahipleri için uygulanmakta olan MTV istisna belgesinin alınması gerekir.
  • Yurtiçinde herhangi bir aracın engelli bir kişiye satılması tarihinin üzerinden 3 sene geçtiyse veya diğer başka kişilere satılma tarihinin üzerinden 5 sene geçtiyse, ÖTV geri iade alınmayacaktır.
  • Kişinin işitme engeli var ise; engel durumu %90 oranının altında ise, araçta işitme engeli durumlarında hareketli olan tertibata gerek duyulmaması nedeniyle ÖTV indiriminden faydalanamaz.
  • İkinci kez ÖTV’siz araç alınmak istenirse, ilk 5 yıl dolmadan ÖTV’siz engelli araç alımı gerçekleştirilemez. Ancak herhangi bir afet sebebiyle (deprem, sel, heyelan, kaza, yangın vb.) engelli aracı kullanılamaz hale gelerek hurdaya çıkar duruma gelir ise, ilk 5 yıl beklenmeden ikinci bir engelli aracı ÖTV’siz alınabilir.
  • H sınıfı engelli ehliyet sahipleri için: Sağ ayak veya sağ bacaktaki sakatlık durumları için; kullanılacak olan araç, otomatik vitesli ise engelli şoförler için özel tertibat yaptırılması gerekir. Bu durumda sadece özel tertibat yaptıran araçlar ÖTV indiriminden yararlanabilir. Ancak, kişinin sakatlığı sol ayak ve bacakta ise ve engellilik raporunda “H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor ise, otomatik vitesli aracına özel herhangi bir tertibat yaptırmadan ÖTV indiriminden yararlanabilir.

ÖTV’siz engelli aracı alma hesaplama şekli ise çeşitli internet sitelerinde otomatik olarak hesaplanabildiği gibi, kendiniz de hesaplayabilirsiniz. ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)  normalde %45dir. Eğer gerekli şartları oluşturabiliyor ve engelli indiriminden faydalanabiliyor iseniz bu vergi %26,3e düşecektir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Drone Nasıl Kayıt Edilir ? (İHA) Resimli Rehber Gerekli Olan Belgeler

Engelli Araçların Kullanım Hakkı Kimdedir?

%90 ve üzeri engeli olan kişiler araç kullanamazlar. Başkalarına ait engelli aracını kullananların ciddi cezalar ile karşılaşabileceğini belirtmek gerek .Sadece engelli kişinin kanuni vasisi, aralarında kan bağı bulunan 3.derece yakınları veya noterden onaylı olmak kaydı ile iş akdi ile çalışan özel şoförü aracını kullanabilir olmakla birlikte aşağıdaki listedeki gibidir.

Birinci Derecede Kan Hısımları

Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce)   [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Kan Hısımları
Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Engelliler Hangi Araçları Alabilirler Ve Engelli Araç Fiyatları Nedir?

Engellilerin alabileceği araçlar için kanunen bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Şöyle ki;

  • Binek otomobiller, station vagon, arazi aracı ve jeepler için, motor silindir hacminin 1600 cm3’ü aşma şartı 2018 ocak kanunu ile kaldırılmıştır. 200.000  ile sınırlandırılmıştır.
  • Sedye ve tekerlekli sandalye taşıyabilecek türde olan araçlar için, motor silindir hacminin 2800cm3’ü aşmaması şartı 2018 ocak ayından itibaren kaldırılmıştır ve 200.000 tl fiyat sınırlandırması gelmiştir. (İlgili Kanun metni Aşağıdadır.)
  • Ayrıca motorsiklet, mopet, mobilet türü yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtları alabilirler.

Aslen engelli araç alma konusunda, engelli araç fiyatı diye özel bir fiyatlandırma yoktur. Bu durum nedense sürekli kavram kargaşasına neden olmaktadır. Asıl durum şudur ki; engelli kişiler adına alınan araçlar için ÖTV indirimi vardır ve erekli şartların oluşması durumunda kişiler bu indirimden yararlanabilirler.

Engelli Aracı Alma İle İgili Kanun Metni

MADDE 72- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan “motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan “ile (7) numaralı fıkrası” ibaresi “ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Engelli Araçların Teknik Özellikleri Nelerdir ?

Engelli araçlarında, aracın hareket ettirici sistemleri olan gaz, debriyaj, fren, vites kolu vb. gibi mekanizmalarında, diğer araçlardan farklı olarak sakatlığın türüne göre, bazı  özel tertibatların oto sanayinde bu işin uzmanı olan ustalar tarafından, özel olarak yeniden yaptırılması gerekmektedir. Engelli araçlarının teknik özellikleri kişilerin sakatlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, normalde araçların fabrika çıkışlarında vites kolu sağ taraftadır ve sabitlenmiştir. Bu durumda sol elinde veya kolunda sakatlığı olan kişilerde, manuel olan vites kolu, kişinin engeline uyun bir şekilde direksiyona monte ettirilerek ve özel tertibat yaptırılarak kullanılabilecek hale getirilirse, yapılan bu işlemler özel tertibat olarak kabul edilecektir.

Engelli aracı alma konusu birçok kişinin kafasını karıştıran meşakkatli bir konu herkes için kriterler farklı olduğundan insanlar ne yapacağını bilememekte umarım bu yazı engelli kişilere bi nebze faydalı olur.

Engelli bireyler için sıkça sorulan soruların bulunduğu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Platforumuna Buradan Ulaşabilirsiniz. Engelli Aracı Satın Alma 

 

Soru ve konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum

Herkese engelsiz bir hayat diliyorum..

 

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir